Banaane ei ole- ajareis Nõukogude argipäeva

Banaane ei ole- ajareis Nõukogude argipäeva

UUS! Näitus aavatakse 28.04- 30.09.17 Teletorni sissepääsu galeriis.

Näitus “Banaane ei ole- ajareis Nõukogude argipäeva” on pilguheit ajaperioodi, mille üle täna saame vabalt muiata. Need, kes mäletavad, võivad meenutada toonast absurdsust ja saavad rääkida sellest lastelegi. Välismaalased, kel Nõukogude ajaga otsest nostalgilist seost pole, saavad võimaluse heita pilgu raudse eesriide taguste inimeste igapäevaellu.

Keskendume ajaperioodile 1970-1980. Selleks ajaks oli Nõukogude režiim kestnud juba piisavalt kaua, nii et inimesed mõistsid defitsiidi järjepidevust. Kellegi jaoks oli see õnnelik lapsepõlv, kellegi jaoks uudishimulik õpiaeg.

Täiskasvanud püüdsid igapäevaeluga lihtsalt kuidagi toime tulla. Sellest ajast on pärit palju naljakaid ja ka absurdseid lugusid. See oli aeg, mil lugesid vaid tutvused või kasulik töökoht kaubandusvõrgus.

Elu 70. ja 80. aastate Nõukogude Eestis oli tulvil paradokse. Ühelt poolt ranged piirangud ja jäik ideoloogia,  kõigi olmetarvikute nappus. Teiselt poolt aga olid paljud tolle aja inimesed erakordselt leidlikud, loomingulised ja nutikad. See oli aeg, kus ei olnud iseenesestmõistetav, et kõike vajaminevat sai osta poest. Olid vaid Riikliku Plaanikomitee poolt paika pandud tootmisplaanid ja paljude asjade puudumisel nutikas isetegemine. Olid tühjad letid, ihalus lääne kauba järele ja lõputud järjekorrad. Väljend “defitsiit” ei seostunud mitte riigi eelarve, vaid igapäevaeluga. See tähendas, et vajaminevat reeglina lihtsalt polnud.Nõukaajal oli väga levinud vaimukus: “Mida Nõukogude Liidus küll kõike ei ole! Sooja vett ei ole, telefoni ei ole, banaane ei ole…” Banaane oli nähtud vaid piltidel või kinos.

Näituse külastaja saab antud ajaperioodi kogeda, liikudes mööda erinevaid trajektoore, mis olid tavapärased standardperele.

Toona püüti riiklikult standardiseerida kõike. Ühesugused autod, ühesuguse kesise kaubavalikuga poed, ühesugused majad, ühesugused korterid, milles ühesuguste riietega, võimalikult ühesuguste mõtetega ühesugused inimesed. Hoolimata riigi püüdlustest, püüti üksteisest siiski erineda. Püüti ellu jääda, hakkama saada ja teha seda võimalikult mugavalt. Kitsaste olude kiuste. Sellest meie näitus räägibki!

Näitus on kahtlemata maiuspalaks kõigile – nii  nostalgiahimulisele ning ajaloo- ja kultuurihuvilisele küpsele põlvkonnale, teadmishimulistele noortele kui uudishimulikele lastele nii Eestist kui välismaalt. See on ajareis paradokside, kontrastide, defitsiidi ja sotsialistliku sürrealismi maailma.

Näitus vaatleb seda huvitavat ajastut enne Nõukogude Liidu kokkuvarisemist . Andes külastajatele võimaluse tolleaegset igapäevaelu ka vahetult kogeda, tekitab väljapanek kokkuvõttes positiivse ja mõnusa meeleolu.

Banaane ei ole

Ürituse plakat

Toimumiseaeg

  • 28.04.2017
  • 10:00