Teletorni jaoks olid Eesti Vabariigi taasülesehitamise aastad raske olelusvõitluse aeg. Nõukogudeaegsete programmide eetrisse andmist jätkati kehtivate lepingute järgi 1993. aastani. Tasapisi vahetati välja selle ajani töös olnud vana aparatuur. Itaalia, Saksamaa, Jaapani ja Tšehhi elektroonikafirmadelt osteti täielikult transistortehnikal põhinevad ultralühilaine ringhäälingu ja televisiooni saatjad. Kuna tehnika töökindlus kasvas, vähenes Eesti Ringhäälingu Saatekeskuse, nüüdse Levira, töötajate arv 200-lt 30-40 inimeseni. Aastal 2010 lõpetati analoog-TV levi ja mindi üle digitaalsele.

Kommertstelevisioon
1994. aastal vabanesid lepingute lõppemise järgselt aparatuur ja lainepikkused ning see vallandas nn telesõja. Algas Eesti oma kommertstelevisiooni ajastu. Kiiresti tekkisid mitu uut telekanalit nagu Kanal 2, TV3 ja TippTV, kes hakkasid põhiliselt seni kättesaamatut läänelikku telemeelelahutust edastama.

Kõige kirevama ajalooga oli TippTV, mis kuulus tuntud meelejahutajale Jüri Makarovile. Uue kanali tööle saamiseks oli vaja teletorni tippu uus antenn paigaldada. Seda tehti helikopteriga. Vana antenn eemaldati, kuid uue paigaldamise ajal oli tuuline ilm. Kui lõpuks antenni alumine ots ettenähtud auku õnnestus saada ja kopterijuht antenni vabastas, hakkas antenn vibama. Abikonstruktsioonid andsid järele ning antenn kukkus alla, tabades kohvikuosa katuse servale aknapesu korvi jaoks paigaldatud rööpaid. Katus jäi terveks. Antenn maandus teletorni aia lähistel saates teise ilma pisikese õnnetu hiire.

Sündmuse kohta on puutetundlikul ekraanil kaks häälega videot.

Antenni toomine. Foto kirjeldus
Fotol on jäädvustatud antenni toomine helikopteriga teletorni tippu paigaldamiseks. Helikopter asub pilvitu taeva taustal keskjoonest üleval pool ja lendab vasakule. Foto on pildistatud poolviltu altpoolt ja sellepärast paistab kabiinist väga vähe. Kabiiniga ühes tükis olev helikopteri keha on allpool ja ümarate nurkadega seebi kujuline. Kabiini kohal keskel pöörleb viie kitsa tiivaga propeller. Propelleri tiivad on peaaegu helikopteri pikkused. Kabiini taga on saba, mis moodustab poole helikopteri pikkusest. Saba ots murdub ja on püstises asendis ning selle küljes töötab väike propeller. Enne saba lõppu on väike ristlatt teise väikese küljel pöörleva propelleriga. Helikopteri keha all telikul on fotol üks väike ratas.

Paigaldatav antenn on kinnitatud helikopteri keha alla keskele ja see ripub trossi otsas. Antenn meenutab natuke kellapommi. Antenn on pikk, punast värvi ümara kitsa toru kujuline ning paikneb keskjoonest allpool. Antenni ots on jämedama toru kujuline, lühike, tume ja odaotsa kujulise teravikuga.

Kohvik Galaxy
Teletorni kohvik-restoran, uue nimega Galaxy, oli 90-ndatel kohalike kriminaalide, metalliärimeeste ning allilmategelaste populaarne kooskäimiskoht.


Järgmised lood on teletorni endiste töötajate jutustatud.

Lauas istuti tihti mantliga, et varjata hõlma all olevaid automaate ja relvi.
Telliskivisuurune mobiiltelefon, uus moeasi, vajas pidevat laadimist. Selleks olid nad teineteise kõrval leti peal reas. Kõigil olid ühesugused helinad. Helina peale jooksid kõik omanikud kohale.

1990. aastate alguses narkootikume veel polnud. Kui need ilmusid, tekkisid tülid ja omavahelised arveteklaarimised. Lõpuks palgati relvata turvamees, kes ennast korra tunnis näitamas käis. Kõige korralikumad olid suuremad maffiapealikud.

Viimast korda torni
2000. aastatel teletorni külastatavus vähenes ning senine klientuur kadus. Turistide seas teati teletorni kui nostalgilist “nõukogude glamuuri mekat”. Karmistunud tuleohutuseeskiri sundis teletorni 2007. aastal külastajatele sulgema, sest teletorni trepp oli evakuatsiooniteeks liiga kitsas. Kuuldus sulgemisest põhjustas seni viimase külastajatebuumi. 2009. aastal otsustati torn renoveerida.

EDASI: VANAST SAAB UUS.