Näitus „Banaane ei ole. Ajareis Nõukogude argipäeva.”

Pressiteade

Teletornis avatakse näitus “Banaane ei ole. Ajareis Nõukogude argipäeva.”

Reedel, 28. aprillil avatakse Tallinna Teletornis Nõukogude aja paradoksaalsust illustreeriv näitus „ Banaane ei ole. Ajareis Nõukogude argipäeva.”

Näitus on kokku pandud lugudest, mis on kogutud paljude inimeste poolt sh on lugusid kogunud näitlejad Erki Laur ja Tarmo Männart . Lisaks paljudele põnevatele rekvisiitidele saab näha ka näituse tarbeks üles ehitatud realistlikku 70-80-ndate stiilis keskmise eestlase korterit.

Need, kes mäletavad, võivad meenutada toonast absurdsust, noorte jaoks on see tõeline eksootika. Välismaalased, kel Nõukogude ajaga otsest nostalgilist seost pole, saavad võimaluse heita pilgu raudse eesriide taguste inimeste igapäevaellu. Külastajal on võimalus ajaperioodi kogeda, liikudes mööda erinevaid trajektoore.

Näituse idee autorid võtavad näituse idee kokku: “Keskendume 70-80ndatele. Selleks ajaks olid nõukogude inimesed kohandunud süsteemiga, milles tuli elada. Olid leitud viisid võimalikult mugavaks äraolemiseks ja toimetulekuks. Oldi leidlikud, loomingulised ja nutikad. See, et poelettidel kaupa nappis, ei tähendanud, et kodudes neid asju polnud. Kui vaja, tehti ise. Süsteemi sees hakkamasaamisega kaasnes piisav kogus absurdi. Meid huvitab just see osa.”

Näituse üks kuraator, filmikunstnik Katrin Sipelgas lisab: ”Viimase nelja aasta jooksul olen teinud kaks filmi, mille tegevus toimub 80ndatel. Ilmselt on aeg küps, et tagasi vaadata. Järjest raskem on leida rekvisiite, mis olid selle aja märgiks – see näitus täidab ka missiooni koguda ja säilitada esemeid, mis on paljudel liikunud kodust suvilasse ja sealt lõkkesse.”

“Tallinna Teletorni juured on sügaval Nõukogude ajas ning ka selle uhke ehitise valmimine nõudis paljude inimeste leidlikkust ja pealehakkamist. Usume, et see näitus pakub hea võimaluse põlvkondade vaheliseks diskussiooniks ja samas toob ka rõõmsat äratundmist, et tänane Eesti on elamiseks palju mõnusam,” avas Teletorni juht Riina Roosipuu Teletorni ja näituse ühiseid jooni.

Näitus „Banaane ei ole. Ajareis Nõukogude argipäeva.” on Teletornis avatud 30. septembrini 2017. Külastamiseks on võimalik osta kas ainult näitusepilet või kombineerida see Teletorni vaateplatvormi külastusega. Lisaks pakutakse spetsiaalseid giidituure ja näitusega seotud haridusprogrammi koolidele. Vaata lisa Teletorni veebilehelt

Tallinna Teletorn (www.teletorn.ee) on ringhäälingu saadete edastamiseks ehitatud hoone, mis on Eesti kõrgeim ehitis – torni kõrgus on 314 meetrit. Sihtasutuse Tallinna Teletorn eesmärk on kvaliteetsete turismi-, kultuuri- ja vaba aja teenuste pakkumine Tallinna Teletornis ning Teletorni turundamine rahvusvahelise vaatamisväärsuse ja elamusturismi sihtkohana.

Rekonstrueeritud Teletorn taasavati 4. aprillil 2012. Tallinna Teletorn on Maailma Suurepäraste Tornide Föderatsiooni (The World Federation of Great Towers ehk WFTG) liige, kuhu kuuluvad maailma kõige kõrgemad ehitised.

Banaane ei ole. Ajareisnõukogude argipäeva.

Ürituse plakat

Toimumiseaeg

  • 27.04.2017
  • 15:00